Galleria Lapinlahti

7.11.–25.11.2018

Galleria Lapinlahti

HOLMGÅRD’s ENCYKLOPÆDI

20181106_144108.jpg

When Most I Wink, Then Do Mine Eyes Best See,…” (William Shakespeare sonetti 43)
Denise Ziegler, Mikko Maasalo, Antti Keitilä, Hanne Ivars ja Peter Holmgård on viiden taiteilijan ryhmä, joka on työskennellyt yhdessä vuodesta 2005 eri yhdistelmissä.

 

 

encyklolapin2_w

PH works – HOLMGÅRDs Encyklopædi, collage, 2014

encyklolapin1_w

PH works – HOLMGÅRDs Encyklopædi, collage, 2014

encyklolapin3_w

PH works – HOLMGÅRDs Encyklopædi, collage, 2014

lapinl_w

Antti Keitilä and Hanne Ivars (in the doorway)

mikdenlap_ww

Mikko Maasalo and Denise Ziegler

reviewtaidedec2018_w

Review in TAIDE Art Magazine

Prosessi on saanut muotonsa viiden eri taiteilijan eri työskentelytavan ja taideteosten kautta, kuitenkin niin että teokset ovat saaneet vapaasti vaikuttaa myös toisen taiteilijan teokseen ja prosessiin. Prosessissa galleriatila saa oman huomioonsa. Galleria Lapinlahden näyttelytila on erikoinen ja merkityksellinen sekä tilana että historiansa kautta, ja tämä on olennaisesti vaikuttanut taiteilijoiden työskentelyyn näyttelyn parissa. Erityisesti on haluttu rakentaa installaatioita, käsitteellisiä ja runollisia, jotka viittaavat rakennukseen instituutiona tai sen historiaan mielenterveyssairaalaana.

Peter Holmgård
HOLMGÅRD’s ENCYCLOPÆDI 2014–2018 ovat sarja kollaasesista valittuja teoksia. Kuvat ovat Encyclopediasta leikattuja, muokattuja ja uudelleen järjestettyä itse kirjan kanteen, josta olivat leikattuja. Materiaalit; paperi, liima ja kartonki. Teosten koko vaihtelee, 29,4 cm x 21 cm – 19,1 cm x 11,2 cm.

Hanne Ivars, Installaatio Curl (Väre), 2018
Curl installaationi esillepano muodostaa esityksen, performatiivisen esityksen, joka saa vahvistusta esillepanosta. Se koostuu kahdesta liikkuvasta osasta, kolmeuloitteisesta animaatiosta, sekä animaatioteoksesta, joka on valoanimaatio. Teoksessani Curl olen erityisesti kiinnostunut mielen ja ruumin yhtymäkohdista. Mitä ruumis, ruumiin osat voivat kertoa tietoisuudelle meditaation avulla?

Antti Keitilä, Pari pyörimisliikettä, 2018
Paperi on kiinni katossa. Piirsin siihen palavalla tuohella spiraalin keskeltä aloittaen myötäpäivään, toiseen paperiin vastapäivään. Kaksi vesiämpäriä pyörii toinen myötäpäivään ja toinen vastapäivään. Me pyörimme hyvää vauhtia lännestä itään. Heijastus vedenpinnassa on mielestämme riippuvainen omasta liikkeestämme.

Mikko Maasalo, Maalauksia 2018
Näissä maalauksissa kuvapinnan sommittelu ja sen kolmiuloitteiset muodot ovat tulosta muutamasta yhtäjaksoisesta liikkeestä, jossa kuuma metallilanka on liukunut polystyreenikappaleessa. Tapahtuman jättämiin jälkiin ovat vaikuttaneet muun muossa sulavan materiaalin synnyttämä kitka ja leikkaavan metallilangan venyminen.
Maalauksien monokromaattinen värimaailma muodostuu sarjoista valaistuksen ja pinnanmuotojen rytmittämiä varjoja ja kirkkaamin valaistuja alueita. Se etäännyttää kuvapinnan muodot niiden syntyyn vaikuttaneen materiaalin omnaisuuksista ja irrottaa jäljet alkuperäisestä asiayhteydestään tarkastelun kohteeksi.

Denise Ziegler, Narikka, 2018
Tein lateksista 12 noin 110 cm pitkää ja 15 cm leveää kaistaletta, jotka ripustan naulalla gallerian seinälle. Teoksen materiaaliksi valitsin luonnonkumia eli lateksia sen venyvän ja tilanteen mukaan muokkautuvan ominaisuuden vuoksi.
Kumiset kaistaleet roikkuvat naulalla maan vetovoiman vaikutuksen alaisena, kuin takit narikassa. Jos kaistaleen paino on liikaa materiaalin vahvuuteen nähden, lateksi repeää ja kaistale putoa lattialle.
Teoksessa pohdin seinän olemusta sen näkökulmasta, mitä sinne on ripustettu.

Ryhmän aikaisemmat yhteisnäyttelyt ovat olleet Poriginal galleriassa Porin Taidemuseossa 2016 ja Tanskassa; HOLMGÅRD’s gALLERIAssa, kuraattorina Peter Holmgård, Fields, Köpenhaminassa 2014. Eri yhdistelmissä he ovat myös olleet esillä esim. Elverketissä Tammisaaressa, Stiftelsen Pro Artibus 2013, Taidekeskus Mältinranta 2011, Stand Still, Ryhmä Nyren og Pyramiden, Muu Galleria Helsinki 2009, Nyren og Pyramiden, Istanbul, Turkki 2005.

Näyttely on saanut nimensä William Shakespearin 43. sonetista. Kesällä 2018 Venetsia talon ystävällinen vahtimestari esitteli Lapinlahden Mental Museumin ja lausui William Shakespearin sonetteja.